Feest van de heilige Drie-eenheid

De Drie-ene God staat centraal in deze liturgische viering op de eerste zondag na Pinksteren. Of God die  centrale plaats nog bekleed in het leven van de mensen van vandaag is niet zo zeker. Veel mensen hebben God buiten spel gezet. Wat zouden ze zich dan nog interesseren voor het mysterie van één God in 3 personen?

Wat kun je vertellen over God aan mensen die God overbodig vinden? Wat kan je zeggen over een relatie, of over een beroep, als men er niets meer voor voelt? Als de beleving weg is, helpt alle discussie en gepraat maar weinig. Je voelt je  machteloos en toch  blijf je hopen dat het ooit anders wordt. 

Wat nodig is, is zoiets als een klik die het slot doet openspringen, als een vonk die overslaat zodat het levensgevoel van de mens van vandaag weer aansluiting vindt bij het geloofsverhaal, en God weer een gelaat krijgt voor de mens van vandaag. 

Het zou kunnen dat mensen het geheim van hun oorsprong opeens weer ervaren als een geschenk en daarin het gelaat erkennen van Iemand  die ze God noemen. Levensbron van alles wat bestaat, groot in liefde en trouw. 

Een God die ons oproept en lokt naar  zijn visioen van gerechtigheid, vrede  en liefde, zoals dit reeds  door heel wat generaties van mensen, maar vooral in de persoon van Jezus gestalte gekregen heeft zodat Jezus hét menselijk gelaat van God genoemd wordt. 

 Er is een drang in ons om wat wij beleven aan gevoelens en geloof zichtbaar te maken in symbolen, concrete beelden en voorstellingen. Op die manier trekken wij God binnen onze tijd en ruimte als een relationele God die met ons mensen verbonden wil leven.  

Een mooi voorbeeld was de eerste schriftlezing  uit het boek Spreuken waarbij God getypeerd wordt als een kunstenaar die met zorg en tederheid de aarde, de zee, de wolken en de bronnen deed ontstaan. Maar die voor dat alles eerst zijn troetelkind de mens schiep, die mag spelen voor zijn aangezicht.

En in zijn afscheidsrede zegt Jezus : ‘Nog veel heb ik u te zeggen, maar gij kunt het nu nog niet  dragen’. Zelfs na drie jaar vorming en contact met Jezus waren de apostelen nog ver verwijderd van het geheim tussen Jezus en God, Zijn Vader. Het is de H.Geest die de volheid van de waarheid zal brengen.

Met beelden en voorstellingen is niets mis zolang zij niet letterlijk geïnterpreteerd worden, maar daarentegen de bedoeling hebben te verwijzen  naar het ondoorgrondelijk mysterie dat God is. Een mysterie waarbij wij  ons leven  ervaren  als geschonken door de Vader, gered door de Zoon en bezield door de Geest. Kortom heel ons leven omvat. 

De kerk leeft helemaal in de ban van dit grote mysterie, want elk gebed en zegen, elke wijding en elk sacrament geschiedt in de naam van de Vader, de Zoon en de H.Geest. 

Het is de kortste resumé van ons christelijk geloof. 

G. Braet o.p.

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB