Gooi het eens over een andere boeg. Pak het eens anders aan. Zo’n raad geef je spontaan aan mensen die het niet meer zien zitten, die ontgoocheld  zijn zoals de leerlingen van Jezus die na de schokkende gebeurtenissen van Jezus’ kruisdood wegvluchten en het niet meer zien zitten?

Wat kun je dan beter doen dan de draad weer opnemen waar je hem hebt laten liggen. Terug gaan naar je vroegere bezigheden.Terug gaan vissen.

Het is Petrus, de man die hard van stapel kon lopen maar ook vlug op zijn stappen terug kon keren, die het initiatief neemt. En hij sleepte de hele kliek met zich mee.

Ze kenden wel de stiel, maar de vangst was allesbehalve. Heel de nacht gewerkt en niets gevangen. Hard werken maar zonder resultaat, je best doen maar er niets voor de terug krijgen, dat kan je moedeloos maken. 

En dan onverwacht het bevel: werp je net eens uit rechts van de boot. Nonsens voor iemand die de stiel kent. Normaal gooiden vissers in die tijd de netten uit aan de linkerzijde. Rechts, aan stuurboord, gold als de gevaarlijke kant. 

En toch doen ze het, ofschoon vissers de naam hebben bijgelovig en nogal koppig en vasthoudend te zijn. En het resultaat is verbluffend. Een net vol vis. 

Precies iets wat ze al eerder hadden meegemaakt toen Jezus bij hen was. En nu komen zij tot de vaststelling  dat de gekruisigde op een andere manier  weer in hun leven aanwezig komt en werkzaam is.

Het is anders dan voorheen, maar Hij is er weer. Die Jezus, die hun leven bezielde en die hen nu oproept om mensenvissers te worden. Midden in hun dagelijkse leven staat hij er, en hij zegt hen dat ze het over een andere boeg moeten gooien. Ze moeten opnieuw beginnen. Mensen samenbrengen in een net dat bestand is tegen scheuren, in een gemeenschap die één is en onverdeeld in het geloof in de Verrezene, de Levende in hun midden.

De leerlingen mogen zwak geweest zijn, gefaald hebben en zelfs verraad hebben gepleegd ,maar als hun liefde het niet begeeft kunnen ze hun opdracht aan. Vandaar dat Jezus driemaal aan Petrus vraagt, hij die hem evenveel keer heeft verloochend, hou je van mij?  Als Petrus kan zeggen dat Jezus' boodschap en zijn manier van leven hem blijvend bezielt en hij Hem lief heeft, mag hij de kudde weiden. 

Moge deze paastijd  ieder van ons het besef bijbrengen dat de Verrezene met ons meegaat op onze levensweg ,en ons oproept als herboren mensen te leven, klaar om  onze beurt mee te werken aan wat Hem bezielde en lief was.

© Gerard Braet o.p.

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB