11° Zondag door het jaar. B. 

Ez. 17, 22 – 24.      Mc. 4, 26 – 34.

Aan een docent die enthousiast het vak “Levensbeschouwing, Zingeving en Geloof “ geeft, werd eens door enkele collega’s gevraagd : “ En… heb je de indruk dat je iets bereikt, ziet u resultaat bij uw studenten? ” Deze eerder sceptische vraag gaf aan dat ze kritisch tegen zijn vak “Levensbeschouwing, Geloof en Zingeving aankeken. De docent, al langer dergelijke houding gewend, antwoordde met overtuiging : “ Ik erken dat wat mijn vak betreft, het eerder mijn opdracht is om te zaaien dan om te oogsten. Resultaten van mijn benadering van zinsvragen en geloofsaspecten van het leven zijn niet te meten. Ik kan enkel hopen dat wat ik de studenten aanreik tot wasdom mag komen in hun verdere leven.”

De docent besloot met woorden van de Nederlander Adriaan Roland Holst die in zijn gedicht “De Ploeger” schrijft : “ Ik zal de halmen niet meer zien,

                                                                      Noch binden ooit de volle schoven,

                                                                      Maar doe mij in de oogst geloven

                                                                      Waarvoor ik dien … ”

“Doe mij in de oogst geloven …” dat zal wel elkeen denken die zaait.

De man die zaait uit de evangelieparabel hoeft niet uit te gaan van eigen kracht want het zaad dankt zijn kiem- en groeikracht aan wat buiten de wil van de zaaier ligt. Dat is niet enkel zo in de natuur; het geldt evenzeer voor wat de binnenkant van ons eigen leven aangaat want daar is de mogelijke vindplaats van o.m. levensbeschouwing, zingeving en geloofsovertuiging.

 

Bij de reflectie over wat in het leven niet meetbaar is horen aspecten die kunnen verwijzen naar de diepere zin of hogere dimensie van het leven. Het is  als met zaad dat wordt uitgestrooid.  Het mag dan wel kiemkracht hebben, van tevoren weet men nooit hoe het zal uitpakken en of er wel iets zal ontluiken.

En toch durven gelovige mensen het aan te zeggen : God komt in het leven werkzaam aanwezig als mensen de kiem- en de groeikracht voor een zinvol en gelovig leven blijven cultiveren.

 

In de eerste lezing hoorden wij de profeet Ezechiël, optredend in de  onherbergzame tijd van de ballingschap, zijn vertrouwen uitspreken.  De tempel, het hart van de Joodse religie, was door de Babyloniërs met de grond gelijk gemaakt. Het Joodse volk was verstrooid en had nauwelijks nog enige toekomstverwachting. Precies dan spreekt Ezechiël zijn geloof uit in een onooglijk nieuw twijgje dat de aanzet is voor een nieuw begin. Het houdt een verwijzing in naar Gods Naam “ Ik ben met u “  En die hoop- en beloftevolle naam is, de eeuwen door, in en door mensen als een zingevende realiteit blijven ontkiemen en groeien.

 

“ Hebt u de indruk dat uw vak “ Levensbeschouwing “ wat uithaalt ?“, vroegen de collega’s aan de docent. Heel gevat was zijn antwoord: “ Wie in het leven staat als zin-zoeker zal wellicht gaandeweg  ontdekken dat een gelovige, zingevende levensbeschouwing vóór alles te maken heeft met de binnenkant van het leven. En die binnenkant is de ruimte voor Gods stille en werkdadige kracht.”

 

De schriftlezingen van deze zondag geven aan dat er binnen in iedere mens ruimte kan zijn voor de groei- en kiemkracht tot zinvol, verantwoord, gelovig en gewetensvol leven. Op onze levensweg als gelovige mensen doen zich af en toe momenten voor om even halt te houden en te reflecteren over de binnenkant van het leven. Zo’n moment zal er zijn op donderdag 5 juli. In de ontmoeting met kardinaal Jozef De Kesel worden ons aanzetten aangereikt om na te denken over “Geloof en religie in de moderne samenleving”.

De werkgroep “Geloof en Zingeving” hoopt u zeer talrijk die avond om 20u hier in de kerk te mogen begroeten. Meer info ontvangt u nog via een flyer of vindt u op de website.

 

  • Met dank aan : Rob G. A. Kurvers, “De stille kracht van God” in “Een paspoort voor het rijk Gods”, Berne Media, 2017, blz. 141 – 143.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB