Hij onderwees met gezag. Preek Zondag 28 januari 2018

Deut. 18, 15-20
Marcus, 1, 21-28

Het evangelie van vandaag laat bij menig luisteraars een vreemde indruk na. In de synagoge bevond zich een man die bezeten is van een onreine geest. Jezus nam het hef in handen en sprak hem streng toe: “ Ga weg uit hem “. En de onreine geest verliet hem met een luide schreeuw. Verwondering en verbazing alom. Dat een onreine geest Hem gehoorzaamt. De mensen eromheen waren diep onder de indruk van dit gebeuren. Maar wat is de betekenis op vandaag van een verhaal over onreine geesten? Het schrikt mensen af! Niet dat we geloven in dat soort dingen. We beseffen wel dat het hier om beeldspraak  gaat van lang geleden. Zo dachten mensen nu eenmaal in die tijd.

Maar de ervaring die erachter schuilgaat is misschien nog altijd even actueel. We kunnen er niet omheen kijken dat mensen op vandaag hun ziel verkopen om iemand te zijn, om gezien te worden, in de aandacht te komen. Dat mensen opzien naar topmodellen, en ziek worden aan de gedachte dat ze er niet uitzien zoals ze zouden willen. Dat mensen hun relaties laten verzieken omwille van hun carrière. Hun leven dichtgooien met allerlei prullen waar ze de slaaf aan worden.  En rusteloos op de vlucht zijn naar verre vakantieoorden.  En hun leven bouwen  op uiterlijk vermaak, op luxe en op rijkdom.

Er is niets mis met rijkdom. Maar dat alles is dood bezit. En dood bezit  kan niet leven. De zucht en de begeerte naar rijkdom en uiterlijk vertoon werkt verslavend en versterkt het masker van de mens. Wie een sterk masker draagt is afgesneden van zijn innerlijke kern. Verliest het contact met zichzelf en het voert hen rusteloos verder naar de leegte. Bezeten heet het.

Het is van belang van deze houding  bewust te worden. En te beseffen hoe belangrijk het is het  wezenlijke in je leven centraal te stellen. En je leven op stevige grond neer te zetten. Ons leven lukt alleen als het in liefde overstroomt naar de andere. Naar de mens naast je, je medemens.

 Jezus sprak niet met dreigende taal. Niet over het oordeel Gods die mensen angst zou aanjagen. Hij riep niet op tot boete doen. Hij sprak de mensen niet toe zoals de schrift geleerden met wetten en regels. Jezus sprak de mensen toe doorheen zijn handelen, doorheen zijn levenshouding. Met een levenskracht dat zelfs  onreine geesten hem gehoorzamen en op de vlucht slaan. Een levenskracht die de angst verdrijft die mensen gevangen houden.  Zodat mensen  - terug gebracht bij zichzelf - zich bevrijdt voelden van angst en vrees. En weer konden leven.

Doorheen dit gebeuren klinkt iets nieuws, een nieuwe leer! Een nieuwe leer met gezag zegt het evangelie. Gezag hebben is in onze tijd niet alleen van religieus belang.  Maar evenzeer van ethische belang. De grote wereld komt voor velen ontgoocheld over. Waar vind je nog leiderschap om naar op te zien? Waar nog enig moreel gezag? Er wordt ons een rad voor de ogen gedraaid. Och we staan er maar een beetje naar te kijken. Het gebeurt toch allemaal buiten ons.  Maar desondanks zijn er mensen bereid de wereld met haar problemen binnen te gaan.  Mensen die een actieve bijdrage willen leveren aan de oplossing van de problemen. Die niet gepaard gaat met macht maar met gezag.  Het gezag  van waaruit Jezus spreekt  is een zekerheid die spreekt vanuit de verlossende  en bevrijdende kracht van de liefde. Een levenshouding die ons uitdaagt en ons drijft in ons doen en laten voor wie die weg wil gaan. Voor wie erin gelooft met hart en handen.

Maria Wittevrongel

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB