Wat zoeken jullie? Preek Zondag 14 januari 2018

Johannes 1, 35-42

Kom en zie …zijn vandaag de kernwoorden uit het evangelie. Het een  tekst  als een röntgenapparaat waarin je de diepte van je eigen roeping als christen kan bekijken .

Het verhaal vertelt hoe Johannes de Doper en twee van zijn leerlingen Jezus,  onverwacht ontmoeten.  De Doper wijst hem aan:‘ als  het lam van God’.  En met die ene zin beaamt hij, wie Jezus ten diepste is.

Het zijn de woorden die refereren aan diverse bijbelse verhalen, o.a aan het paaslam gegeten in de nacht van de uittocht uit Egypte. Jezus wordt voorgesteld als een lam, symbool van de  weerloosheid en de  zachtmoedigheid. Hij zal Gods dienaar worden,  het lam dat de zonde van wereld wegneemt, zonde als inherente, wezenlijke onvolmaaktheid van ons, mensen.

Naar die Jezus verwijst Johannes de doper zijn twee leerlingen.. Jezus neemt  zelf  het initiatief  en vraagt hen  ‘ Wat verlangt Gij?’  Die vraag toont aan dat Hij open staat voor mensen, Hij vraagt  hun curriculum niet, het is een aanspreking,  zonder uitnodiging noch verplichting, het is geen gebod, noch een oproep.  Neen.. Zijn vraag is een peilen naar hun diepste verlangen, dat in wezen een zoeken is naar de oorsprong en naar het eindpunt van het leven.

De leerlingen anticiperen heel onbeholpen , met de vraag: ‘waar verblijf je’ , waar houdt gij U op ?. Maar Jezus geeft geen adres.  Hij zegt gewoon; kom mee en je zal zien.  En als ze er de tijd voor nemen, zullen ze  in dat contact  zijn vergevende liefde leren kennen en zijn grenzeloze zorg meemaken voor zoveel zwakke en gekwetste mensen. Zij zullen ervaren , hoe Jezus in gebedsmomenten, die onvoorwaardelijke liefde put uit een diepere Bron. Hij hoort immers thuis bij God, die Hij zijn Vader noemde..

De twee leerlingen worden opgenomen in Jezus’  leefgemeenschap. Christen zijn… is immers niet gebaseerd op een theoretisch model of een zakelijk verband , maar op een levendig  contact met de Heer.  Na een kort verblijf bij Jezus, riep Andreas, met een ingehouden uitbundigheid naar zijn broer Simon, ‘eureka’ wij hebben de Messias gevonden.

En verrast… kijkt Jezus.. Simon aan, niet louter registrerend, maar liefdevol en.. uitnodigend, misschien wat uitdagend.   En alhoewel Hij zijn identiteit kent, geeft Jezus hem een nieuwe naam,  die meteen een zending uitdrukt. Van nu af aan heet hij Kéfas, of rots… Jezus maakt van iemand, zonder uitgesproken talenten, zonder  het juiste profiel, een stuk  steen, op zich niet zo waardevol, maar voor anderen een vaste grond, een ankerpunt om zich  aan op te trekken. De roeping van Petrus is geen opsmukoperatie van zijn persoon. Neen, Jezus, maakte van Petrus  een nieuwe mens met een nieuwe opdracht, naar mensen toe

Ook voor ons,..  is het waardevol dat  wij in ons leven  mensen mogen ontmoeten, aan wie we ons kunnen aan optrekken, opdat wij op onze beurt,  door een ontmoeting met Jezus, mensen worden die tranen drogen die  anderen niet zien. Die  momenten van kleine en grote goedheid delen met  diegenen die ons omringen, dat wij de knop van onze solidaire liefde niet te vlug uitzetten voor het vele leed dat we zien, dat we de wormen uit onze twist appels halen, om over de dagelijkse banaliteit heen, het goede te zoeken in ieder mens om hen te beamen in wie ze te diepste zijn.

En ondanks de zee van scepsis waarin we leven, wordt roeping dan een passie, een levensopdracht, die vanuit ons diepste zijn opborrelt om in een persoonlijke ontmoeting met Jezus-  die het watermerk van ons christenzijn is- .. kleur.. richting en zin te geven aan ons leven .

 

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB