Christus Koning A-jaar

Mt.25.31-46 26.11.2017

Ondanks duidelijk Bijbelse referenties en achtergrond komt dit feest van Christus koning bij ons op vandaag, wat eigenaardig voor, het is een mix van nostalgie en wantrouwen, maar het evangelie laat zien hoe Jezus dit koningschap invult en wat onze rol daarin is.

De eerste lezing vergelijkt de verantwoordelijkheid van de koning tegenover zijn volk met de zorgende inzet van de herder voor zijn kudde. In het evangelie scherpt Jezus, in die laatste rede, die zorghouding aan, door heel concreet te stellen, hoe we onze talenten dienen aan te wenden en Hij houdt ons de spiegel van de bergrede voor, om het resultaat af te toetsen.

In dit verhaal wil Jezus ons een nieuw godsbeeld aanreiken. In een kleurrijke apocalyptische stijl schetst Jezus dit beeld, in de figuur van de Mensenzoon. Maar wie is dan die Mensenzoon?... Die mysterieuze figuur, van hemelse oorsprong, wordt beschreven in de Joodse boeken, als de grote Rechter op het einde der tijden. Het evangelie stelt hem voor, met al de attributen zoals die in het Oude Testament aan God worden toegekend. Die Mensenzoon is in wezen, God zelf: Hij is immers in het bezit van al de goddelijke prerogatieven.

En juist hier komt die God met een heuse verrassing, …door alle perspectieven om te gooien:.. Hij,.. die komt op het einde der tijden,.. die mysterieuze Mensenzoon,.. is niet meer een verre God, subliem, hoog boven de wolken, buiten onze gezichtseinder, zonder echt impact op ons leven. Integendeel, Hij is God dicht bij ons, voortdurend nabij en onverwacht. Hij is niet een verpletterende heerser, Hij verschijnt als de armste, als de kleinste onder ons in een kribbe. Kleiner kan niet… Zijn koninkrijk is inderdaad niet naar de maat van deze wereld, een wereld beheerst door rijkdom, macht en aanzien. Christus is koning, ja, maar Zijn koninkrijk is een nieuwe wereld, waar de liefde geldt als enige wet. Het is de wereld van de dienstbaarheid, van de gratuïteit, van de aandacht voor de anderen.

Op het einde der tijden komt die Mensenzoon alles in het perspectief van die nieuwe wereld plaatsen: . Hij maakt ons dan duidelijk, wat er in ons leven eeuwigheidswaarde heeft gehad, en.. blijkbaar heeft het niets te maken met prestaties of bezit. Hij zegt gewoon: ‘Ik had honger, ik had dorst, ik was vreemdeling”, en zo verder. Jezus verklaart zich als onze universele broeder, die zichzelf te kennen geeft in ieder, die deel uitmaakt van onze mensengeschiedenis: ….de haveloze, de verworpene, de eenzame, de zieke. Zij zijn “mijn broeders”, verduidelijkt Hij. “Wat gij aan één van hen gedaan hebt, hebt gij aan Mij gedaan”.

In het gelaat van al hulpbehoevenden worden wij getoetst op onze verantwoordelijkheid. En naar gelang onze respons worden wij uitgenodigd tot het feest van het Koninkrijk of verwezen naar het oordeel. ...Dat verandert op radicale wijze onze menselijke verhoudingen. De anderen, en de minstbedeelden op de eerste plaats, zijn niet meer het voorwerp van onze zorg, zij zijn het onderwerp. Wij zijn ten dienst gesteld van hen, zoals wij ten dienst staan van de Koning van het heelal, zonder meerderwaardigheidsgevoel, maar met grenzeloze liefde.

Jezus,- als koning-, roept ons op om te leven van uit Gods visioen, om te dromen zoals Hij droomt, om te hopen en te geloven dat we de wereld vandaag kunnen veranderen, wanneer dit visioen ons voedt en we ons, van uit dit visioen, in de wereld willen engageren… Maar dat kan slechts in een grote innerlijke vrijheid. Want het is pas als we ons bevrijden van onszelf, van onze machts-en geldingsdrang, van ons egoïsme, dat onze ogen zullen opengaan, zodat wij Christus als Heer en Koning, kunnen zien in de mensen rondom ons. Dan kunnen we met de canon van Taizé zingen “The kindom of God is justice and peace and joy in the Holy Spirit . Come Lord and open in us the gates of your kingdom.”

  • Bronnen : preken .be en abdij Orval / M. Gallant en UP Leuven

Georges Devinck Dominicaanse familie Knokke

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB