LAAT JE DOPEN EN BEKEER JE

Lezingen: Jes. 40, 1- 5, 9 - 11 10/ 12 /2017
Marcus: 1, 1-8

Als letters in brons gegoten staan deze woorden aan het begin van het evangelie van Marcus “Laat u dopen en kom tot inkeer ” Met deze woorden maakt Johannes De Doper ernst met een rite die wij vandaag maar ten dele begrijpen.

Wanneer ouders vragen om hun kindje te dopen, willen ze hun dankbaarheid uitdrukken voor het nieuwe leven dat zij uit Gods hand mochten ontvangen. Want geen mens heeft het leven zelf in eigen handen. Als ouders hun kind beschouwen als een Godsgeschenk willen ze dat dit kind door het doopsel nieuw geboren mag worden om in verbondenheid met God te leven. Zij willen hun kindje "alles" geven … ook de hoop, het geloof en de liefde van God. Ouders willen hun kindje meer geven dan wat ze uit zichzelf kunnen geven.
Dit is wat ten diepste bedoeld wordt met de rite van de kinderdoop.
Maar wat is de betekenis wanneer de doop aan volwassenen wordt aangeboden?
Aan mensen die dertig, veertig of zestig jaar oud zijn zoals in het evangelie van vandaag?
Velen moeten door de prediking van Joh. de Doper verrast zijn geweest en ontdekt hebben dat in de wereld waarin ze leven, deze wereld hen niet - of ten dele maar- kan verzadigen.

Alle grote profeten stelden dat het eerste waar het op aankomt is, dat we niet langer door kunnen gaan met een leven dat zich uitsluitend richt op onze levensbehoeften.
Wel verzorgd, goed gevoed en goed voldaan in alles wat ons hart begeert.
Waardoor we steeds meer en meer een zwaardere en verstikkende laag over onze ziel heen leggen. En het gevaar lopen te vergeten wie we werkelijk zijn. En wat er werkelijk in ons ontbreekt om voluit te kunnen leven.

Maar wat heeft een mens nodig om voluit te kunnen leven? Dat is de vraag die Johannes op vandaag aan ieder van ons stelt. En hij maakt ernst met die vraag. Hoe zou je willen leven wanneer alles nog één keer een nieuwe start kon krijgen? Helemaal van voren af aan een nieuw begin maken?

Natuurlijk kunnen we zulk aanbod als een verzinsel beschouwen. En zeggen we leven zoals we leven, de trein is vertrokken en we hebben er al dertig, vijftig of zeventig jaren opzitten.
Vandaag daagt De Doper ons uit werk te maken van het leven dat we hier en nu leven.
“Baan een weg en maak uw levensweg recht “
Een stem die oproept tot bekering, tot ommekeer. Ze houden hun mond niet die profeten van toen die aanklagen waar het onrecht huist. En die het zwakke mensen moeilijk maakt.
Al die kromme wegen van wie alleen met zichzelf, op eigen profijt en op aanzien uit zijn.
Ze moeten rechtgetrokken worden! Een nieuw begin gemaakt worden!
Een nieuw begin maken is geen ver-van-ons bed-show. Geen geforceerd optimisme waarbij onrecht en lijden gebagatelliseerd worden. Maar hoop als verwachting tegen beter weten in.


Verbonden met allen die de hoop niet opgeven. Blijven dromen van een betere en humane wereld. Het is een uitdaging werk te maken van het waarachtig menselijke. Met een onvoorwaardelijk respect voor elke mens die we ontmoeten. Hef op wat mensen onder elkaar verdeeld. Straal goedheid uit in vergevingsgezindheid. En realiseer wat mensen met elkaar verbindt. Het is luisteren naar wat in u leeft, wat u drijft, waarvoor u wilt gaan, wat u bezielt.
Is uw eigen kwetsbaarheid kennen en luisteren naar de kwetsbaarheid van de andere.
En uzelf bevragen om tot de kern te komen van wat wezenlijk is. Om tot verbondenheid met elkaar te komen. Om wat echt telt in het leven. Het is recht in het leven staan bescheiden en onopvallend maar van levensbelang. Zo gaan we op naar Kerstmis op naar een nieuw herboren leven.

Maria Wittevrongel

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB