Welzijnszorg

   Alles in deze eucharistieviering spreekt ons over vreugde. Vreugde om de beloften die gedaan worden, vreugde om de vervulling van deze beloften in de persoon van Jezus, vreugde ook om de inzet van zo vele mensen die met hart en ziel verder bouwen aan een rechtvaardiger wereld in het spoor van Jezus. En toch is de verleiding soms groot om de hoop te verliezen als wij jaar na jaar blijven vaststellen dat de armoede in onze samenleving niet vermindert. De afgelopen jaren wezen de campagnes van Welzijnszorg hier herhaaldelijk op. Zou je niet moedeloos worden om zo veel armoede te zien in een rijk land als het onze? Wellicht zien wij de armoede niet in onze rijke buurt of familie, maar in elke gemeente en stad van ons land, ook in onze eigen gemeente, leven mensen in armoede. Mensen die door tegenslag of door fouten keuzen uitgerangeerd raken, mensen die niet langer kunnen beantwoorden aan de hoge verwachtingen en werkdruk van onze maatschappij, mensen die hun toevlucht zoeken in ons land in de hoop op een waardig bestaan op een veilige plaats of gewoon mensen van wie wij het niet eens weten dat zij in armoede leven.

   Armoede - het verhaal van 1 op 7 - blikvanger bij de campagne 'Samen Tegen Armoede'. 1,7 miljoen mensen in ons land leven onder de armoedegrens, een duizelingwekkend groot getal. Armoede: nog veel meer mensen worden in een bepaalde periode tijdens hun leven er mee geconfronteerd. Armoede: een complex probleem dat maakt dat mensen uitgesloten worden. Het gaat hier niet uitsluitend over het financiële plaatje, maar ook en vooral over sociale uitsluiting, die zich op verschillende levens-domeinen manifesteert: op schoolvlak, op de arbeidsmarkt, woongelegenheid, gezondheid, culturele leven. Deze uitsluitingen staan met mekaar in verband en versterken elkaar. Zo vormt armoede een negatieve spiraal waaruit moeilijk te ontsnappen valt. Kinderen die opgroeien in armoede hebben vaak al een achterstand opgelopen. Doordat kansarme leerlingen met een andere bagage naar school gaan, ontstaan bijkomende problemen binnen de schoolmuren. leerlingen worden uitgesloten, voelen zich niet thuis op school. De kansen die deze jongeren krijgen, bepalen sterk de kansen op de arbeidsmarkt. Vaak krijgen ze jobs met weinig werkzekerheid en weinig perspectief op een goede verloning. Onzekerheid op de werkvloer dwingt hen vaak naar de huurmarkt daar een eigen woning bezitten geen optie is.  Een ongezonde omgeving zorgt vaak ook voor gezondheidsproblemen, alsook de dagelijkse stress en de materiële beperkingen van een leven in armoede wegen door op iemands gezondheid. Voor iemand die in armoede leeft blijft de betaalbaarheid van de zorg een knelpunt waardoor noodzakelijke medische zorgen uitgesteld worden. Het moge duidelijk zijn: mensen in armoede ondervinden verschillende drempels om volwaardig te kunnen deelnemen aan het sociale leven.

   Armoede is geen natuurwet. Wij kunnen het bestrijden. Wij kunnen kiezen voor een samenleving zonder armoede. 'Samen tegen armoede' is armoede structureel aanpakken, samen zoeken naar oplossingen om mensen opnieuw toekomst te geven.

'Samen tegen armoede' betekent ook steun aan lokale projecten van gezondheidspreventie, studiebegeleiding, huisvesting...

Deze initiatieven zijn zeer nuttig en maken ter plaatse het verschil. Vele kleintjes maak een groot. Daarvoor hebben wij iedereen nodig want armoede hoort niet thuis in ons land. 'Samen tegen armoede' is de kracht van ons allemaal samen.

Dan zal de oproep van vreugde dat wij in de Schriftlezingen hoorden, niet enkel een visioen blijven, maar zullen wij samen die droom van Jezus waar maken als wij maar de handen in elkaar slaan en de lokale initiatieven bemoedigen en daadwerkelijk ondersteunen. Daartoe krijgen wij vandaag een unieke kans om ons groot hart te tonen door Welzijnszorg te steunen in hun strijd 'Samen Tegen Armoede'.

  • Naar een tekst van Welzijnszorg.

pater Stef o.p.

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB