Genoeg!

Gooi het eens over een andere boeg

 

Website boek:

www.genoeghetboek.be

 

Commentaren

Klik op één van onderstaande namen om zijn/haar commentaar na te lezen.

De commentaren in het blauw zijn gepubliceerd en beschikbaar, de commentaren in het zwart worden telkens aangevuld.

 

   Jean BASTIAENS 

   Jan BOULOGNE

   Luc DEKELVER

   Michel ESPEEL

   Sofie FOETS

   Etienne LEIRMAN

   Luc MARTENS

   MINISTRANDO

   Axel PAIRON

   Hilde Savoye

   Roos SCHOUTTEET

   Kira VANDENHENDE  

   Marijke VANHOUTTE

   Voordracht in Knokke

   directeur opleidingcentrum

   senior manager

   diaken

   retired zaakvoerder

   starter - sociaal entrepreneur

   burgerlijk ingenieur - voorzitter

   senator - minister - burgemeester - beheerder

   pers bisdom Brugge  ( Monique Inghelbrecht )

   bedrijfsleider in kunst

  lerares 6de KSO ( kunstsecundair onderwijs )

   senior lerares

   starter in zelfondernemerschap

   onderwijs : inspecteur-adviseur

   aankondiging

 

Reflecties op de voordracht van Jean Mossoux bij de dominicanen te Knokke

Reflecties op de voordracht van Jean Mossoux bij de dominicanen te Knokke op 26 augustus 2016. En op zijn boek “Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg.”

Op de affiche stond er: “Een andere kijk op de Parabels in het evangelie van Matteüs.”

> Lees alle reflecties op de voordracht en het boek bij de werkgroep 'Geloof en zingeving': klik hier.

 

 

Voorstelling boek 11 mei in het Bijbelhuis

Op woensdag 11 mei werd het boek Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg van Jean Mossoux voorgesteld in Bijbelhuis Zevenkerken.

 

 

 

Het is een originele speurtocht naar de betekenis en relevantie van het Matteüsevangelie voor mensen die volop in deze wereld staan en die zoeken naar handvaten voor verantwoord en betekenisvol ondernemen. 

Erik Galle maakt er een korte impressie van en laat de auteur aan het woord in bovenstaand filmpje. De directeur van het Bijbelhuis, Jean Bastiaens gaf volgende inleiding die toch een beeld kan brengen van wat het boekje te bieden geeft.

Dames en heren,

Hartelijk welkom op deze mooie avond in Bijbelhuis Zevenkerken, hartelijk welkom op de voorstelling van een boeiend boek, geschreven door Jean Mossoux. De auteur en zijn echtgenote, heet ik in het bijzonder heel welkom. Het is altijd mooi om mee te maken dat je eigen geesteskind boven de doopfont wordt gehouden. En ook wanneer het geesteskind het kleed aankrijgt van een nieuwe vertaling, is dat een bijzondere gebeurtenis.

Dames en heren, ik zou u deze vraag willen voorleggen: bent u van mening dat het uitleggen van het evangelie voorbehouden moet blijven aan specialisten? Priesters, pastoraal werkenden, of – bijgot – exegeten, linguïsten, tekstwetenschappers? In het verleden, in onze streken toch, was dit inderdaad vaak het geval. De kunstenaar, de dichter, de leraar, de onderzoeker van wat dan ook, de zelfstandige of de bedrijfsleider: zij hadden niet de neiging het evangelie nu eens tot hun voorwerp van onderzoek te nemen. En zo komt het dat het evangelie vaak eenzijdig belicht bleef, door de mensen van de binnenste kring.

Gelukkig zijn er echter spitsvondige geesten die de stoute schoen aantrekken en het evangelie beginnen te maken tot voorwerp van eigen onderzoek. Niet op de wijze van het napraten, het volgen van de gebaande wegen, het zich eigen maken van de leesconstructies van ‘de geleerden’. Nee, ze nemen hun eigen-wijsheid – dat woord verstaat u wel – serieus en starten bij de eigen intuïtieve ideeën om die uit te werken en te beproeven.

Zo iemand is ook Jean Mossoux. En om uitdrukking te geven aan het intense zoekproces dat hij zo maar begonnen is, transformeert hij in Sherlock John. Want Sherlock Holmes had bij uitstek die nieuwsgierige en spitsvondige geest, die maakte dat hij in de kleinste details allerlei belangwekkende zaken begon te zien. En die details en die belangwekkende zaken brachten de spoorzoeker op de goede weg. En – ik verklap het maar meteen – eigenlijk was die Sherlock Holmes een ras bitzuist. Een wat, hoor ik u zeggen? Een op en top bitzuist. Wat is dat, zie ik u nu denken, hangt daar een kop en een staart aan? Veel meer dan dat. Trouwens, misschien bent u het zelf ook wel! Om dát te weten te komen, moet u natuurlijk wel eerst het boek lezen (en kopen!).

Enfin, dit boek gaat over ondernemende mensen. Mensen die vooruit willen komen in het leven, succes willen hebben (wie wil er nu niet succesvol zijn?), dingen uit hun handen willen zien rollen, ondernemers en allerlei lieden die erop uit zijn iets van het leven te maken, en die niet willen wachten totdat het hun komt aangewaaid.

Wat heeft het evangelie deze mensen te bieden? Zou het evangelie dat geassocieerd wordt met het principe van het Matteüs-effect, een leidraad kunnen zijn voor vrijdenkers en vrije, creatieve ondernemers?

En zo is het boek dat wij vanavond voorstellen, het resultaat van een zoektocht, en de beschrijving zelf van die zoektocht. Maar pas op, het is meer dan een zoektocht, het is een speurtocht!

Wat een verademing voor onze tijd, dat er mensen zijn die het evangelie ontdekken als een uitdagende en boeiende leidraad, die beetje bij beetje alle vooroordelen opzij weten te zetten en met een spitse geest overgaan tot luisteren, confronteren, uitproberen, onderzoeken. Wat een verademing dat er mensen zijn zoals Jean Mossoux, die ons een frisse kijk geven op het enorme potentieel van het evangelie dat ons zo dierbaar is.

Jean Bastiaens, directeur Bijbelhuis Zevenkerken

 

Na deze inleiding gaf Jean Bastiaens het woord aan Laurent Waelkens, voormalig CEO in de kledingindustrie en Professor aan de Katholieke Universiteit Leuven: Matteüs, een kompas voor het beleid ?

Ann Vermeire las enkele fragmenten uit het boek Genoeg. Zij koos hoofdstuk 9 over De lelies in het Veld  met een commentaar op Mat 6,25-28.34, de lievelingsparabel van de auteur.

Sofie Foets, sociaal ondernemer, director & founder van Toekomst ATELIER bracht ons: De parabels, een bron van rust en energie. Soffie is vooral door haar grootouders christelijk opgevoed met de parabels, maar noemt zichzelf niet gelovig. Nietemin heeft het boekje haar heel erg aangesproken en beseft ze nu pas het belang en de waarde van de verhalen die ze in haar jeugd te horen kreeg. Voor haar is het  een zelfhulpboekje geworden met veel nuttige tips om toe te passen in haar privé en proffesionle leven.

Toon Osaer, directeur van uitgeverij Halewijn, overhandigt de eerste exemplaren aan de auteur, Jean Mossoux die op zijn beurt als laatse ook nog zijn woordje mocht brengen over dit nieuwe geesteskind. Hij sprak zijn dank uit naar de Dominicaanse familie die het mogelijk heeft gemaakt om dit boekje te vertalen en dank zij Pater Gerard van de dominicanen in Knokke kreeg iedere aanwezige een exemplaar, waarvoor dank.

De reeds geslaagde avond werd afgesloten met een gezellige babel tijdens een receptie aangeboden door de uitegeverij.

Op kerknet lazen wij volgend bericht van Piet De Loof:

WONDERVERHAAL NODIGT UIT OM IETS ANDERS TE DOEN - JEAN MOSSOUX 

In zijn nieuwe boek 'Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg' laat Jean Mossoux zich gidsen door Matteüs en door wonderverhalen en parabels.

In weinig spirituele boeken zal je Plastic Bertrands Ca plane pour moi terugvinden. Wel in Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg van de Franse auteur Jean Mossoux. Hij gaat als een hedendaagse detective op zoek naar de oorsprong van onze drang naar zelfontplooiing. Ook, zo zegt hij in de inleiding, naar het waarom van onze voortdurende neiging om onze christelijke basis weg te moffelen. Onbedoeld valt hij daarmee middenin de discussie rond de dialoogscholen en de reactie van filosoof Gerard Bodifée

Mossoux werkt in het bedrijfsleven en dat laat zijn sporen na in het boek: Mossoux schrijft helder en met een kwinkslag, maar zet je toch aan het denken. Hij laat zich gidsen door Matteüs en door wonderverhalen en parabels. Het wonderverhaal van de vijf broden en twee vissen koppelt hij prompt aan een lied van ex-tennisser Yannick Noah. Hierdoor begrijp ik nu de dynamiek van de Vijf broden en twee vissen. Zonder een beroep te doen op hulp van buitenaf, is datgene waartoe men zelf in staat is, het begin van rijkdom. Ermee van start gaan, is de eerste stap richting succes.

 

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel tegen €15, in de religiowinkels of te bestellen bij Halewijn.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wie wenst, kan ook een bestelbon downloaden en afdrukken via onderstaande link.

Bestelbon downloaden

 

De cover van het boek, kunt u bekijken via deze link:

Cover bekijken 

 

Sofie Foets

 

...is een meertalige en gedreven sociaal entrepreneur. Maatschappelijk engagement en ondernemerschap zijn eigen aan haar. Voor de lancering van ToekomstATELIERdelAvenir werkte Sofie als adviseur in het Europees Parlement, onder andere op beleidsthema’s als onderwijs, cultuur, burger- en mensenrechten. Sofie groeide op in een familie van ondernemers. Ze studeerde Politieke Wetenschappen en Europese Politiek en Beleid.

 

Ik heb vrees ik geen diep, overtuigd geloof in God of Jezus onze heer. Ik ben eigenlijk zo iemand die vooral naar de kerk gaat om te vieren of te treuren. Bijvoorbeeld bij huwelijken of bij begrafenissen. Of ik ben zo’n mens dat “de hemel” alleen smeekt om een handje hulp… als het echt fout dreigt te lopen in mijn leven of dat van mijn naasten.. Op zo’n momenten ga ik dan kaarsjes branden, schietgebedjes maken of mediteren…op zoek naar rust, energie en zingeving. 

Diep gelovige mensen hebben mij wel altijd geïntegreerd

Stiekem ben ik jaloers op de zingeving die zij halen uit hun geloof.  

Ik ken er wel wat, zo’n diep gelovige mensen.

Via mijn werk met moslimfamilies, kom ik ze dagelijks tegen. Mijn twee oma’s, die er helaas niet meer zijn ondertussen, waren ook van dat kaliber. Ze lepelden mij van kindsaan het christelijke waardenmodel in. 

Het boekje “genoeg, gooi het over een andere boeg” was voor mij dus eigenlijk een leuke herinnering aan die kindertijd. Ik heb er  -  tot mijn verbazing - echt van genoten. Ik beleefde een soort van “aha-erlebnis” toen ik het las. Aha, daarom vertelde oma toen de parabel van de talenten… ze wilde ons pedagogisch vormen…met een verhaaltje dat makkelijk blijft hangen. “Kinders, talent hebben volstaat niet, je moet het ook benutten!”.

En vervolgens dacht ik…een twintigtal bladzijden verder.. potverdorie…onze Jean heeft het weeral bij het rechte eind… Tal van tips die je vindt in de parabels…heb ik inderdaad gelezen in andere management of zelf-hulp-boeken… De voorbeelden zijn té talrijk om op te noemen… maar ik benoem er toch graag een paar… 

Op pagina 25 las ik “wees het zout van de aarde”… De parabel deed me direct denken aan een training die ik volgde bij Vlerick inzake people-management… “Elk team verdient een leider die zowel de discrete als actieve eigenschappen bezit van het zout… Een leider moet smaak geven… en tegelijkertijd mag hij/zij niet overheersen, wil hij/zij kans hebben op succes”.. “De leiders moeten dienen” op pagina 75 ligt een beetje in dezelfde lijn …Deze parabels deden mij direct denken aan het principe van niveau 5 leiderschap… Een soort leiderschap dat wilskracht combineert met nederigheid…aangeraden door Jim Collins boek fantastische boek… “from good to great”

Even verder, op pagina 28 bij “afstand doen van de wet” , op pagina 38 bij “de lelies in het veld” en op pagina 68 bij “zijn kruis dragen” krijg ik een andere goede raad mee  … “Dat het er in het leven op aankomt om te leren om de dag te plukken en te durven afstand te nemen…om te ontsnappen aan moordend perfectionisme en overbelasting…” “Dat je moet leren om als bitzuist  de grenzen van het eigen kunnen te respecteren…wil je niet onderuit gaan”… Inderdaad… “Wat is de zin van je zorgen maken vandaag om zaken die je toch vandaag niet zal kunnen oplossen?  Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last”. 

Ik probeer in mijn leven een bitzuist te zijn…Zo iemand die gelooft in wat ie doet...en die mensen probeert mee te krijgen in dat verhaal… Vier jaar geleden heb ik een Weekendschool opgericht in het Brusselse…waar kinderen uit kansarme quartiers elke zaterdag praktijkles krijgen van rolmodellen…mensen zoals u en ik…die gepassioneerd zijn door hun beroep… Advocaten, beenhouwers, dokters, noem maar op…Ondertussen heb ik beseft dat sociaal ondernemer zijn, best wel wat vergt van een mens… en dat tips om overeind te blijven broodnodig zijn…Zo ben ik gekomen tot veelvuldig lezen van zelf-hulp en managemantboeken… 

Tijdens het lezen van dit boekje heb ik me evenwel plots twee zaken afgevraagd…

  1. Zou het kunnen dat mijn wens om bitzuist te zijn voor een stuk te maken zou hebben mijn christelijke opvoeding…? 
  2. Zou het kunnen dat lezen over mijn christelijke basis – aan de hand van dit toegankelijke boekje- mij rust/energie en zingeving bezorgt…net zoals ik die vind in meditatie of zelfhulp-boeken ? …

 

Ik denk dat het antwoord op beide vragen positief is. Tal van Mattheus’ teksten zijn brandend actueel…en verhalen zijn inderdaad de beste manier om mensen te ‘raken’ en te doen ‘bewegen’… of die verhalen nu 2000 jaar oud zijn of niet… dat doet er eigenlijk niet toe.

Sofie.

 

 

 


 
     

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB