Etienne Leirman

Burgerlijk ingenieur - voorzitter werkgroep

 

‘Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg’- Jean Mossoux

Halewijn, ISBN 978-90-8528-369-0

 

Etienne Leirman is burgerlijk ingenieur, voorzitter werkgroep ‘geloof en zingeving’ Dominicaanse Familie Knokke , lid van de Orde van Sint Jan, … en organisator “Zomervoordrachten 2016” – Knokke – 26 augustus 2016: Jean Mossoux over GENOEG, GOOI HET EENS OVER EEN ANDERE BOEG.

Een goede avond, beste mensen,

Voor de laatste voordracht van dit jaar, heet ik u allen, in naam van de inrichtende verenigingen ( Orde van Sint Jan – Markant – Neos – Domincaanse Familie Vlaanderen ) hartelijk welkom. We hebben deze avond als spreker Jean Mossoux uitgenodigd. Misschien is hij u minder bekend dan andere sprekers maar we zijn ervan overtuigd dat dit na zijn spreekbeurt zal veranderen.

Jean Mossoux, geboren in een industrieel bedrijvige familie, deed in het begin van zijn professioneel leven meerdere ervaringen op als bedrijfsleider. Hij breidde zijn actieterrein uit tot het begeleiden van kaderleden, bedrijfsleiders van startende bedrijven en KMO’s, en tot docent in de bedrijfskunde. Hij ontpopte zich als schrijver van  boeken over bedrijfsbeheer en werd door de koning Boudewijn stichting betrokken als organisator van initiatieven in MVO ( maatschappelijk verantwoord ondernemen ).

Hierbij aarzelde hij niet om ongewone middelen in te zetten die hij ook in de bijbel vond. De oude teksten haalde hij van onder het stof en vond hierin inspiratie voor zijn opleidingsprogramma’s. Zeer recent schreef hij een boek met als titel ‘Ras le bol ou paraboles’, in het Nederlands vertaald door een aansprekende titel ‘Genoeg, gooi het eens over een andere boeg’. Hierin analyseert en actualiseert hij 15 perikopen uit het Mattheus evangelie en past ze toe in het hedendaagse leven. Zijn betrachting is om verschillende publieken de waarde van deze teksten te laten ontdekken en hen in hun actief leven te inspireren, zonder ze te vermoeien met geleerde tekstuitleg, exegetische onderzoekingen, theologische en filosofische overwegingen. Zijn doelpubliek is een steeds groter wordende groep die zich niet meer door de traditionele taal en leer aangesproken voelt of zelfs helemaal van vervreemd is. Hij gebruikt een aangepaste taal en tracht studenten, leraren, kaderleden en bedrijfsleiders … groot-ouders te motiveren voor de ethische waarden van christelijke inspiratie. Vanavond zal hij ons van zijn methode laten proeven.

In het evangelie van Johannes staat, bij het gesprek dat Jezus met Nicodemus had, een verrassend Jezuswoord: ‘de wind (of de Geest) waait waarheen hij wil’. In de Bijbelse talen staat voor wind en geest hetzelfde woord: het Hebreeuwse rouach of het Griekse pneuma. Wind en geest zijn van nature niet door strikte voorschriften gebonden maar brengen inspiratie, verademing en verandering op onverwachte plaatsen. We hopen dat nu een letterlijk en figuurlijk verfrissende geestelijke wind waait. Ik geef dan ook graag het woord aan Jean Mossoux.

 

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB